MAGASRA, MAGASABBRA ÉS LEGMAGASABBRA – A MAGASSARKÚ TÖRTÉNETE

Függetlenül attól, hogy az ókori Egyiptomban miért hordták, hogy valaki státuszát jelezte a társadalomba, fájdalmat okozott vagy a szépséget szimbolizálta a történelem során, a magassarkú cipők mára már szinte minden nő gardróbjába bekerültek.

1.  Az ősi magasított talpú cipők (Kr.e. 4000)
Egyes források szerint kutatók egyiptomi sírokban és templomokban magasított lábbelit viselő alakokra bukkantak. Használatuk abban az időben inkább hasznosabb volt, mint elegáns, ugyanis a hentesek viselték leginkább a célból, hogy ne szennyezzék össze lábaikat a feldolgozott állatok maradványaival.

2. Veszélyes lábbelik
Ezek a cipők elnyerték a legijesztőbb cipők díját, amelyek elérhették a közel egy méteres magasságot is. Nagy divattá vált Törökországban, Olaszországban és Spanyolországban. Nem csak státuszt szimbolizáltak, de így kerülték el a nők, hogy szoknyájuk alja sáros legyen. Egy másik, bizarr oka is volt annak, hogy ilyen magas lábbeliket kellett hordaniuk a nőknek, ugyanis ezek megnehezítették a nőt a közlekedésben és nem tudtak elszökni otthonról és nem tudtak olyan erkölcsileg elítélendő dolgot tenni, mint például a tánc.

3. Vörös sarkak (1700-as évek)
A pompás és csábító fűzők mellé piros tűsarok dukált XIV. Lajos uralkodása alatt, hiszen ez volt a nemesség, a hatalom és a gazdagság ismertetőjegye ebben a korban.

4. A modern tűsarkúak (1950-as évek)
Ahogy telt az idő, az elegancia egyre jobban hódított és a háborúk után az ’50-es években újra divatba jöttek ezek a szép cipők. Roger Vivier előlépett 7 cm magas tűsarkúja tervével, a Dior pedig pompás és csillogó lábbelit dobott a piacra.

5. Szupermodell sarkak (1993)
Vivienne Westwood borzalmasan magas platformos cipőkkel állt elő,ezzel elbuktatva a kifutón Naomi Campbellt is. A cipő neve: „Super Elevated Gillie”, szóval az elnevezésében is benne van, hogy tényleg nagyon magas, ami ez esetben egy közel 23 cm-es sarkat és 10 cm-es platformot jelent.

6. Az It-Girl és celeb magassarkúk
A magassarkúk hódítása a mai napig töretlen, de napjaink leghíresebb tervezője, aki divatba hozta a 10 cm-es sarkakat  és mindenki rajong munkáiért az Christian Louboutin.  A hollywood-i sztárok nem is igazi sztárok legalább egy pár nélkül. Jellegzetessége a vörös színű talp. És hogy hogyan járj bennük? Az lényegtelen (a tervező szerint is), a szépségért meg kell szenvedni.

Ajánló
Kommentek
  1. Én