AMI NAGGYÁ TETTE A MAI NAGY DIVATMÁRKÁKAT (2. rész)

Mindannyian szeretjük látni, hogyan frissülnek és hoznak újabbnál újabb ötleteket a nagy divatmárkák, de a legjellegzetesebb és legjobb darabok, amiknek hírnevüket igazán köszönhetik már évek óta a piacon vannak.

Márka: BURBERRY
Jellegzetes darab: Ballonkabát
Eredet:  Thomas Burberry 1856-ban szabadalmaztatta a darabot (vízálló anyagból pedig 1888-ban). A kabát nem volt túl népszerű az I. világháborúig. Ekkor ugyanis az angolok katonai egyenruhájává vált. Nem sokkal ezután a derék öves design módosításra került és eladták a nagyközönség számára a kabátokat.  
Fejlődése: Továbbra is minden Burberry kollekcióban megjelennek a dupla gombsoros kabátok – láttunk már mintásat, szegecseset, bőrből készültet és még rengeteg verziót. Ami az eredeti khaki verziót illeti: a cég egész évben gyártja és értékesíti őket, mint alapdarabot.

Márka: LOUIS VUITTON
Jellegzetes darab: Utazótáska 
Eredet: Nem is gondolnánk, de a mai világ mondhatni legnagyobb táskaforgalmazó cége utazási kellékeket árusító cégként kezdte az az 1850-es években. Vuitton vászonborítású, strapabíró, lapos utazótáskái egyre praktikusabbá és népszerűbbé váltak az idő során. A II. világháború után pedig megkezdték az új fajta, puha oldalfalú, vízálló táskák gyártását és eközben megkapta híres monogramját is. 
Fejlődése: Marc Jacobs designert bízták meg a vállalat bővítésével 1997-ben, aki hű maradt a márkához és megtartotta az LV monogramot, viszont elindult egy újabb vonalon is, és kézitáskákat kezdett el gyártani. A ház jelenlegi vezetője Nicolas Ghesquire, aki kicsit finomított a táskákon lévő motívumokon, de jellegzetes formák megmaradtak.

Márka: HERMÈS
Jellegzetes darab: Selyem sál
Eredet: A mára már luxusmárkává nőtt Hermès kezdetben még lovaskocsikat és azokhoz való felszereléseket készített és három generációt kellett várni arra, hogy megjelenjenek az első sálak 1937-ben.
Fejlődése: Mivel a  Hermès ugyanolyan pontossággal tervez és gyártja a sálakat, mint 77 évvel ezelőtt, a design nem sokat változott és maga az elkészítés sem.  Minden egyes darab 90x90 cm-es négyzet, 65 gramm-ot nyom és 250 selyemgumóból készül. Talán egyedül a használata változott: míg régebben csak a fejükön viselték ezeket a sálakat, manapság már hajpántként, a nyak köré tekerve vagy övként is funkcionálhat.

Ajánló
Kommentek
  1. Én