A ’60-AS ÉVEK SZUPERMODELLJEI

A nagy társadalmi mozgalmak, a zenei forradalom és a változó divat közepette új divatmúzsák tömegből, újraértelmezték a szépség fogalmát és megalapozták a szupermodellek jövőjét.

Jean Shrimpton

David Bailey fotográfus fedezte fel a világ egyik első szupermodelljét 1960-ban. Számtalan divatlapban szerepelt és ő tette népszerűvé a miniszoknyát is.

Veruschka

Veruschka német származású modell. Richard Avedon a világ legszebb nőjének nevezte és többen is állították, hogy ő lesz a legjobban fizetett modell a világon. 2010-ben Veruschka  71 évesen is végigsétált a kifutón a Giles 2011-es tavaszi bemutatóján a párizsi divathéten.

Twiggy

Twiggy vitathatatlanul a divat királynője. 16 éves megkapta a „The Face of ’66” (’66 arca) díjat. Sajátos ismertetőjegyei – rövidre vágott haj, pók szempillák – megtestesítői voltak a modernitásnak , és szinte az összes divatmagazin címlapján szerepelt. 1970-ben visszavonult a modellkedéstől, de a mai napig divatikonként tekinthetünk rá.

Donyale Luna

Donyale Luna volt aa világ első afroamerikai címlaplánya. 180 cm-es magasságáról, borotvaéles csontozatáról és mandulavágású szeméről vált ismertté. A modellkedés mellett több Andy Warhol filmben is szerepelt. Tragikus halálát véletlen túladagolás okozta 34 évesen.

Penelope Tree

Penelope Tree-t 13 éves korában fotózta először Diane Arbus. Richard Avedon és Cecil Beaton pedig megállapították Tre-ről, hogy könnyedén szupermodellé válhat. Amikor Jhon Lenont felkérték, hogy jellemezze Tree-t három szóval, akkor ennyit mondott: „Hot, hot, hot, smart, smart, smart!”

Peggy Moffit

Peggy Moffit birtokolta az egyik legjellegzetesebb kinézetet a divatvilágban aszimmetrikus frizurájával (amit Vidal Sasson készített neki), Kabuki ihlette sminkkel. 1964-ben nemzetközi címlapra került kedves barátja Rudi Gerenreich segítségének köszönhetően.

Pattie Boyd

Pattie volt a múzsája két nagy rock’n’roll együttes dalának is: a The Beatles – Something és Eric Clapton – Layla című számának. 1962-ben kezdte modell karrierjét. David Bailey és Terence Donovan is fényképezte. Férjével, George Harisson-nal az „Egy nehéz nap éjszakája” című film forgatásán ismerkedtek meg.

Linda Keith

Linda Keith egy újabb modell, aki a ’60-as évek zenészeit inspirálta. Ő szolgát múzsául a Rolling Stones-nak , valamint Jimi Hendrix-nek.

Linda Morand

1965-ben, New York-ban fedezték fel. Az elsők között modellkedett amerikaiként francia haut-couture divatbemutatókon. 

 

Ajánló
Kommentek
  1. Én