MUSZÁJ TÖKÉLETESNEK LENNÜNK?

Az ideális női alak egy örökké vitatott téma ugyanúgy a hétköznapi emberek között, mint a divat világban és persze a kifutókon.

A kifutókon végigvonuló csont sovány lányok és a magazinokból tökéletes fogsorral visszamosolygó címlaplányok és hírességek elbizonytalanítják a hétköznapi embert saját kinézetükkel kapcsolatban. Így az elvárások évről évre egyre magasabbak és annyira eltorzultak, hogy több nő fejében a koplalás normális dologgá vált, amely egy idő után rengeteg veszélyt hordozhat magában.

A plus size modellek újítónak számítanak a szakmában. A gazella testű lányoktól való elrugaszkodás nem dönti meg a már megszokott elvárásokat, de mindenképp pozitív kezdeményezés az átlagos testalkatú nők felé. Viszont probléma még így is, hogy a nagy divatházak inkább egyszerű vázakra tervezik egyedi  ’műalkotásaikat’ és nem egy nőies, domboruló testre formázzák azokat.

Egyébként pedig a plus size modell fogalma meglehetősen bántó lehet számunkra, hiszen a legtöbb esetben ezek a modellek nem is számítanak túlsúlyosnak, hanem csak egyszerűen egészséges, nőies nőkről van szó. Túl méretes, így értelmezzük a szót magyarul. Így elég nagy hibának számít az, hogyha egy átlagos testsúlyú nő tükörbe néz,  ’túl méretesnek’ fogja titulálni magát. Szóval a kifejezés sokak számára negatív jelentéssel bír. Sok fiatal lány pedig modellkarrierről álmodozik és nincsenek tisztában azzal, hogyha a végtelenségig sanyargatják testüket, hiába érik el a céljukat, kárt tesznek saját magukban.

A divat világa sokunkat elkápráztat, így nem csoda, ha szeretnénk hasonlítani egy-egy modellre vagy sztárra. De persze, amit a fotókon látunk, az többé-kevésbé illúzió. Ezeknek a nőknek az elsődleges feladatuk, hogy formában tartsák magukat mindegy, hogy milyen áron. Mind tudjuk, hogy a profi sminkesek, fodrászok és persze a képeken végzett utómunkák csodákra képesek. Napsütötte barna bőr, dús és fényes haj, vakítóan fehér fog és darázs derék. Egyértelmű, hogy a legtöbb nő ezzel fel sem tudná venni a versenyt és ha nem rendelkezik egészséges önképpel, akkor előbb utóbb frusztráció alakulhat ki magával szemben. 

Mi nők imádjuk egymást kritizálni és a hibát keresni a másikban. Így látni azt, hogy a hírességek is ugyanolyan emberek, mint mi, sokak számára ez elégtétel lehet. A tökéletesség és az örök fiatalság pedig már csak a címlapon létezik. Ezek után feltehetjük magunkban a kérdést, hogy valójában kiket csodálunk és kikre szeretnénk hasonlítani?

Ajánló
Kommentek
  1. Én